Wielu z nas próbowało na pewno spaghetti bolognese, myśląc, że jest to typowo włoska potrawa. Otóż, musimy rozczarować, w okolicach Bolonii nikt o spaghetti z sosem bolońskim nie słyszał. Sos boloński, jak najbardziej, podaje się w bardzo wielu sytuacjach, jednakże, nigdy nie z makaronem typu spaghetti. Sos bolognese stosuje się bowiem na przykład do latanii, albo też do innego typu makaronu. Jak więc taki doskonały sos bolognese stworzyć? Przede wszystkim, trzeba mieć dobre mięso wołowe i samodzielnie je zmielić tak, by mieć pewność, że jest to czyste mięso bez dodatków, na oliwie warto podsmażyć trochę cebuli z czosnkiem, a gdy te się zeszklą, wrzucić mielone mięso i podsmażyć razem. Kiedy mięso będzie już usmażone, dodać należy pomidory. I nie chodzi tutaj o przecier pomidorowy, czy też inne tego typu rozwiązania, a o pomidory, najlepiej daktylowe, które najlepiej do tego sosu pasują. Warto dodać także marchewkę, czy też paprykę. To wszystko dusić się musi w towarzystwie soli, pieprzu, oregano i bazylii przez około dwie godziny. A smak będzie naprawdę niepowtarzalny, o czym zdecydowanie warto pamiętać kosztując to właśnie danie w późniejszym czasie, ponieważ jego aromat jest przepyszny.

30wtrampkach.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKuchnia arabska
Następny artykułJedzenie

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ