Jako że kapusta jest warzywem, niezwykłe triumfy świeci podczas postnej wieczerzy wigilijnej. Znajdziemy ją już w farszu pierogów. Do pierogów wykorzystuje się dobrze odsączoną i jednokrotnie przelaną wodą kapustę kiszoną. Z kapusty składają się również wigilijne uszka, które pływają w ulubionym czerwonym barszczyku. Opcjonalnie wraz z grzybami kapusta stanowi doskonałe nadzienie pasztecików, które również serwuje się do zupy. Ponadto kapustę można serwować nie jako dodatek, tudzież nadzienie, ale jako danie same w sobie. I tak Wigilia to doskonały moment żeby przygotować kapustę z pieczarkami. Jej delikatnie kwaskowy smak uatrakcyjni wieczerzę wigilijną. W większości domów na śląsku możemy spotkać również kapustę w doskonałym sąsiedztwie grochu, jednak dla niektórych amatorów potrawa ta jest za bardzo mdła i brejowata. Wystarczy wtedy odrobina soli i pieprzu ażeby wydobyć jej niepowtarzalny smak. Z cała stanowczością możemy stwierdzić, ze kapusta to prawdziwa królowa wigilijnego stołu.