Produkowanie towarów jest obwarowane wieloma przepisami i obowiązkami dla przedsiębiorstwa. Wyjątkowym wymaganiom sprostać muszą producenci żywności, którzy oprócz dbałości o jakość powinni pamiętać o prawidłowym oznakowaniu swoich wyrobów. Znakowanie żywności to niezwykle rozległa dziedzina, a aktów prawnych dotyczących tego zagadnienia jest tak dużo, że warto być pod opieką kancelarii, która się w tym prawie specjalizuje.
Przepisy unijne niezwykle restrykcyjne
Kancelaria http://www.food-law.pl/ pozwoli na usystematyzowanie wiedzy dotyczącej ustaw i rozporządzeń krajowych, dyrektyw i rozporządzeń unijnych. Zwłaszcza Unia Europejska kładzie duży nacisk na to, by produkt spożywczy, zanim jeszcze trafi na sklepową półkę, był doskonale opisany i by umożliwiał klientowi podjęcie właściwej decyzji, nie wprowadzał w błąd co do składu i przeznaczenia danego produktu. UE skupia się także bardzo na produkcji ekologicznej i oznakowaniem właśnie produktów ekologicznych i zdrowotnych.
Pewność działania według prawa
Shopper Selecting Package of Ground Beef
Dzięki doświadczeniu i wiedzy pracowników Centrum Prawa Żywnościowego każda firma spożywcza będzie pewna, że ich produkty są oznaczone w sposób zrozumiały dla konsumenta, czyli czytelnie i wyraźnie, że artykuł rolno-spożywczy będzie zawierał informacje istotne dla jakości handlowej, a jego nazwa będzie odpowiadać wymaganiom prawnym. Producent będzie także wiedział, jak stworzyć projekt opakowania na środek spożywczy, by miał odpowiednie dane identyfikujące, a w razie jakichkolwiek problemów prawnych może skorzystać z pomocy prawników Centrum także w sporach z organami urzędowej kontroli żywności, jak i na sali sądowej.