Produkty spożywcze z supermarketu zawierają całe mnóstwo szkodliwych substancji pokroju konserwantów, barwników, tudzież wzmacniaczy smaku. Bardzo ciężko, a wręcz niemożliwe jest odżywianie się tylko i wyłącznie ekologicznym jedzeniem pozbawionym owych ulepszaczy. Można jednak śmiało wyeliminować z diety niezdrowe przekąski, a w zamian za to samodzielnie przygotować coś na wieczorny seans. Niewątpliwie, bardzo dużą popularnością cieszą się chipsy. Posiadają rzeszę fanów. Jak zrobić chipsy w domu? Jeżeli zależy nam na tradycyjnych chipsach to receptura jest prosta. Wystarczy cieniutko pokroić ziemniaki i przygotować olej. Następnie należy zagotować ów płyn i wrzucić na chwilkę surowe krążki, by stały się chrupkie i przyrumienione. Gdy mamy za sobą ten zasadniczy etap, przygotujmy mieszankę przypraw, w zależności od naszych upodobań co do smaku chipsów. Może być to zarówno prosta kombinacja soli z pieprzem, jak i mieszanina słodkiej papryki oraz chili. Tak przygotowaną mieszanką posypmy uprzednio przygotowane chipsy i gotowe! Istnieją także zdrowsze alternatywy. Przykładowo, można przyrządzić pokrojone jabłka lub inne owoce, które następnie okraszamy miodem, albo innymi słodkimi przyprawami. Wraz z jabłkami znakomicie komponuje się szczypta mielonego cynamonu. Możliwości jest naprawdę wiele, nie tylko związanych ściśle z formą chipsów. Znakomitym zamiennikiem mogą być na przykład niewielkie grzanki z serem, pieczarkami i innymi smacznymi dodatkami. Tosty na słodko także sprawdzą się na rodzinnych imprezach, tudzież spotkaniach z kumplami na oglądanie meczu. Ewentualnością dla osób ceniących smak ziemniaczanych chipsów, ale jednocześnie dbających o figurę i będących na diecie, są chipsy-fit. Ich przygotowanie polega na pokrojeniu w plasterki ziemniaków i upieczeniu na blaszce w piekarniku. W zależności od przepisu temperatura i czas pieczenia różnią się od siebie. Niewątpliwą zaletą takiego sposobu przygotowania jest to, że nie wykorzystujemy tłuszczu, a co za tym idzie- przekąski są zdrowsze.