Bounty – pyszny kokos skąpany w rozpływającej się czekoladzie. Któż z nas nie skusiłby się na takie smakowite połączenie, zwłaszcza gdyby było ono przygotowane w wersji fit w której 1 porcja deseru zawierałaby jedynie 127 kalorii.
Ilość porcji: 16
Czas: 2+25 minut przygotowania+ 2×120 minut chłodzenia
Składniki na ciasto:
½ szklanki kaszy jaglanej
1 i ½ szklanki wody
200g wiórek kokosowych
3 łyżki cukru brzozowego
2-3 łyżki aromatu migdałowego
Składniki na polewę:
4 łyżki kakao
2, 5 łyżki cukru brzozowego (opcjonalnie miodu)
2 łyżki oleju kokosowego
woda
Sposób wykonania:
Dzień przed przygotowaniem ciasta zalej ½ szklanki kaszy jaglanej, ½ szklanki wody i pozostawiamy na noc.
1. Namoczoną kaszę jaglaną przełóż wraz z wodą do garnka i dolej jeszcze 1 szklankę wody. Gotuj przez około 15 minut (powinno zostać tylko trochę wody).
2. Do kaszy dodaj cukier brzozowy i całość wymieszaj do jego rozpuszczenia. Dodaj aromat migdałowy i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj.
3. Dno naczynia, w którym będzie pieczone ciasto wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż uprzednio przygotowaną masę i ją ubij by tworzyła zwartą całość.
Pozostaw ją na jakiś czas na blacie by doszła do temperatury pokojowej, a następnie włóż do lodówki na 2 godziny.
4. Wsyp do miseczki kakao, cukier brzozowy i 4-5 łyżek gorącej wody. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj olej kokosowy i ponownie wymieszaj.
5. Wyjmij ciasto z lodówki, pokryj je przygotowaną polewą, a następnie włóż do lodówki na kolejne 2h.